Nje program kompjuteri nuk do tju mesoje gjuhen e huaj. Kujdes!

Duke marre shkas nga kontaktime qe kam pasur kohet e fundit mbi te ashtequajtura ” oferta mbi mesimin e gjuhes se huaj” duke perdorur disa programe.

Me poshte do te perpiqem te jap gjykimin tim dhe argumentat bazuar nga eksperienca e deritanishme.

Programet kompjuterike nuk mund te zevendesojne mesuesin. Edhe pse ne ditet e sotme jemi te ndergjegjshem qe AI [Artificial Intelligence] Inteligjenca Artificiale ( term qe perdoret per kompjuterat inteligjente apo programe ) eshte rritur shume por perseri nuk kemi arritur qe filmat fantastiko-shekencor te behen realitet. Sado interaktiv nje program mund te jete, perseri mbetet i ndertuar mbi bazen e komandave dhe kombinimit te alegoritmit 0 (zero) dhe 1 (nje).

Nje program kompjuterik nuk mund tju identifikoje.  Duke qene se cdonjeri nga ne ka personalitetin te ndryshem, nivel te ndryshem, moshe te ndryshem dhe objektiva te ndryshem atehere nje program nuk mund te pershtatet per te gjithe ne. Nje mesues mundet dhe duhet te identifikoje pikat e forta dhe te dobta dhe te punoje me to. Nje mesues i mire duhet te pershtase pervojen edhe metodat me menyren e te nxenti tuaj qe ju te arrini progresim me te mire.

Ju nuk mund te merrni feedback [pergjigjen pas mbi ecurine]. Eshte shume e domosdoshme gjate mesimit te nje gjuhe te huaj ju te keni nje pergjigje edhe nje mbikqyrje mbi ecurine, mbi ate qe keni bere mire edhe mbi ate qe duhet te permiresoni, mbi metoden dhe aftesite qe duhet te punoni me shume.

Nje program per mesimin e gjuhes se huaj eshte i kushtueshem. Duke llogaritur vleren e nje programi qe ne disa raste i kalon edhe tarifat e nje niveli. Pra, eshte nje investim pa fryte.

Jane te shumta arsyetimet edhe argumetat e tjere. Nese mesimi i nje gjuhe apo mesimi do te beheshin nga programe kompjuterike atehere perse vende si Finlanda, USA, UK, Gjermani etj kane mesues? A nuk kane mundesi keto shtete te ofrojne nje program kompjuteri per gjeneraten e re te vendeve te tyre ?

Ne nuk jemi kunder perdorimit te teknologjise ne mesim, nuk jemi kunder perdorimit te ketyre programeve si nje nxites, perkundrazi NE jemi duke u perpjekur qe mesimdhenie edhe teknologjia te shkojne ne menyre paralele. Ne mendojme edhe besojme se teknologjia ka avantazhet e saje, na lehteson punen edhe kohen POR JEMI NE qe duhet ta vendosim ne pune, jemi ne qe duhet te udheheqim edhe te perdorim keto mjete.